Naturens kræfter er så fascinerende, at de snart bliver hovedattraktionen i en ny oplevelsesarena ved Ringkøbing. Oplevelsesarenaen, som hedder Naturkraft, skal give både turister og fastboende mulighed for at blive klogere på naturens kræfter og den måde, mennesker bruger dem på.
Naturkraft åbner for offentligheden den 4. juni 2020, og byggeriet er lige nu i fuld gang. Thøgersen & Stouby, som er designledende arkitekt, har fra begyndelsen tænkt vind og vejr ind i projektet: Ikke blot som en del af underholdningen, men også i forhold til anvendeligheden. Jens Erik Thøgersen, Partner hos Thøgersen & Stouby, fortæller:
- Vi har naturen i fokus hele vejen rundt. Både udenfor, men i høj grad også inde i bygningen, så attraktionen kan bruges året rundt. Vi har lavet en skulpturel ringvold, som varierer mellem tre og 12 meters højde, hvorfra man kan se ud over landskabet og Ringkøbing Fjord. Skåret ind i ringvolden ligger hovedbygningen, hvor man bliver mødt af tre kuppelrunde oplevelsessfærer, som har hver deres formål til at gøre os endnu klogere på naturen. På den måde får vi naturen i fokus både inde og ude.
Akustik spiller en afgørende rolle for oplevelsen
Når man træder ind i en af de tre sfærer, bliver man mødt af både lyd og billede. Rundt på væggene og i loftet afspilles der nemlig små film, som viser forskellige naturfænomener. Det har sat store krav til kuplernes funktioner, som både skal give naturens kræfter frit spil og samtidig gøre det behageligt for tilskuere at befinde sig inde i kuplerne.
- Den runde form gør, at lyden slår tilbage fra alle retninger. Derfor skal vi både sørge for at dæmpe lyden uden for sfæren og sørge for god lyd inde i sfæren. Samtidig skal det være muligt at projicere film i de rigtige, virkelighedstro farver på væggene. Derfor valgte vi at bruge plader fra Rockfon, som kunne efterleve begge ting. Efter at have testet flere af Rockfons farver valgte vi to grå toner, som gav de bedste mørke kontraster og samtidig viste himmelfarver flot under projiceringen, fortæller Jens Erik Thøgersen.
Optimal lydabsorption i runde former
Udover at efterleve kravene til akustik og projicering af billeder, var det også vigtigt, at loftpladerne kunne tilpasses den karakteristiske, runde form. Bo Jørgensen, projektkonsulent hos Rockfon, fortæller:
- Opgaven har været meget speciel, eftersom det er en kuppel, der skal beklædes hele vejen indvendig. Det vil sige, at der ikke er noget egentligt loft, da det glider sammen med væggene. Derfor er den nederste halvanden meter lavet i gips, da loftpladerne er beregnet til at sidde steder, hvor man ikke kan røre ved dem, fortæller Bo Jørgensen og afslutter:
- Pladerne er vores Rockfon Color-all, som giver optimal lydabsorption, og som fås i lige den farve, man ønsker. Loftpladerne er fremstillet i specialmål, som bliver mindre og mindre, så de passer til den runde form. På den måde får vi et rum, hvor vægge og loft ser ordentligt ud, og hvor der samtidig er akustisk regulering, så man som bruger får en ordentlig oplevelse, når man går igennem og ser en film.