5 spørgsmål om akustik

17. marts 2020

I denne artikel svarer vores globale akustik-ambassadør, Pascal van Dort, på nogle af de oftest stillede spørgsmål om akustik design.

støj og lyd påvirker fores adfærd

Lyd og støj kan påvirke os på en positiv eller negativ måde. Fantastisk akustik kan gøre os mere opmærksomme, produktive og generelt hjælpe os med at nyde livet mere.

Der er altid lyd omkring os, og den kan diktere vores følelser og handlinger. Den påvirker vores vejrtrækning, puls og vores hjerneaktivitet. Kan du huske, hvad du følte, da du hørte vækkeuret i morges, eller mens du lyttede til musik i bilen?

For at forstå et rums akustik er det vigtigt at finde ud af, hvordan lyd bevæger sig. Så få lyden inde i dit hovede til at falde til ro, læn dig tilbage, slap af, og opdag hvordan du forbedrer rummets akustiske egenskaber.

Lyden er på hjul -  hvordan bevæger lyden sig i et rum?

Lydbølger er mekaniske vibrationer, der overføres gennem et medium som fx luft og vand. De reflekteres, absorberes, transmitteres og spredes. Hvorfor tror du, det lyder bedre, når du synger i brusebadet end i dit soveværelse?

I dit badeværelse har du enten hårde eller glatte overflader, der reflekterer lydbølger. På den anden side har du i dit soveværelse en masse bløde materialer, såsom din seng, der absorberer lyd.

På kontorer absorberer eller reflekteres lyd af alle mulige forskellige slags materialer, konstruktioner og belægninger, såsom vægge, ophængte lofter og gulve.  Derudover er skriveborde, kontorskabe og planter alle gode til at sprede lyden.

Se dig omkring - hvordan lyder dit rum? Det kan være nødvendigt at forbedre dette rums akustiske design. Hvis det er tilfældet, så er du først nødt til at forstå den rolle, som akustik spiller, før du starter.

1/1

Forstå forskellen mellem lyd og støj - hvorfor er akustik vigtigt?

Lad os starte med at definere akustik: ”den kvalitet i rummet der bestemmer, hvor hørbar og tro lyden i rummet er”. Arkitektonisk (rum og bygning) akustik kan have en enorm indflydelse på miljø, sundhed og følelse af velvære.

Dårlig akustik på hospitaler øger patienters blodtryk og puls[1] (Hagerman et al., 2005). I uddannelsessammenhænge forbedrer god rumakustik de studerendes koncentrationsniveau, præstation og forståelse, og den reducerer trætheden i lærerens stemme[2] (Castro-Martínez J.A. et al., 2016). I en undersøgelse foretaget af Leesman-indekset anførte 76 % af kontormedarbejdere støj som en meget vigtig faktor på arbejdspladsen med et katastrofalt gennemsnitligt tilfredshedsresultat på kun 30 %[3] (Leesman Index, 2019). Ved at skabe et arbejdsmiljø med god akustik og reducere distraherende lydelementer, kan der observeres en række fordele på kontoret[4] (Sykes, D M., 2004):

 

  • 48 % forøgelse af medarbejdernes fokus
  • 51 % fald i medarbejdernes distraktion
  • 10 % færre fejl blev begået
  • 27 % mindre stress

 

Selvom vi alle påvirkes af støj, lægger vi ofte ikke ret meget mærke til det. Men ved at tage højde for akustikken allerede i begyndelsen af designprocessen kan vi minimere et dårligt akustisk indendørs miljø. Det lyder perfekt, ikke?

Hvilke materialer kan bruges til at absorbere lyd?

Teknologien til at forbedre lydkvalitet har ændret sig i de seneste årtier. Lydabsorberende materialer kan opdeles i tre kategorier: porøse, membran og resonerende materialer. Porøse, bløde og lette materialer såsom mineraluld (stenuld), naturlige fibre eller skum bruges ofte til at absorbere lyd.
Absorberende egenskaber kan beskrives ved hjælp af en vægtet lydabsorptionskoefficient (αw). Koefficienten kan ses som en procentdel, hvor 0,01 er minimal (1 %) og 1,00 er fuldstændig absorption (100 %).
For at opnå god akustik og få personer til at føle sig bedre tilpas i det pågældende miljø, kan der anvendes og installeres forskellige løsninger. Hos Rockfon er vi eksperter i at løse dårlig akustik. Med vores løsninger kan vi forvandle støjende rum til behagelige rum, der hjælper personer med at trives.

 

1/1

Referencer

[1] Hagerman, I., Rasmanis, G., Blomkvist, V., Ulrich, R., Eriksen, C. A., & Theorell, T. (2005). Influence of intensive coronary care acoustics on the quality of care and physiological state of patients. International Journal of Cardiology, 98(2), 267–270

[2] Castro-Martínez J.A., Chavarría Roa J., Parra Benítez A., González G. (2016). Effects of classroom-acoustic change on the attention level of university students. Centro Interamericano de Investigaciones Psicológicas y Ciencias Afines. Interdisciplinaria, vol. 33, no. 2,

[3] Leesman Index (2019): The Workplace Experience Revolution Part 2, anden digitale udgave.

[4] Sykes, David M., PhD., 2004, “Productivity: How Acoustics Affect Workers’ Performance in Open Areas”