Den typiske idrætshal, koncertsal eller kulturhus er fortid. I dag tænkes der i langt højere grad på at samle flere faciliteter under ét tag og bruge rummene på nye måder. Rum skal nemlig kunne flere ting på én gang. De skal være multifunktionelle, fleksible og rumme mange forskellige aktiviteter.
Hos Lokale- og Anlægsfonden, der udvikler og støtter byggeri inden for idræt, kultur og fritid, ses tendensen tydeligt. Udviklingen præger i høj grad fondens projekter, som viser, hvordan kulturelle rum kan udformes for at understøtte multifunktionel brug. Det stiller nye krav til arkitekterne, som både skal hive de kreative evner frem samtidig med at tænke endnu mere på indeklima og akustik.
- Vi kommer nok til at se, at det bliver mere nødvendigt for arkitekterne at gå meget tæt på projekterne og overveje, hvordan rummene kan understøtte mange aktiviteter på én gang. Det giver nogle sjove udfordringer og nogle helt nye muligheder i den måde, vi er vant til at tænke rum på. Her er det klart, at akustik og indeklima generelt kommer til at fylde meget, fordi multifunktionelle rum også kræver nogle multifunktionelle løsninger, siger Anna Hassel, arkitekt hos Lokale- og Anlægsfonden, der støtter og udvikler byggeri inden for idræt, kultur og fritid.
Store krav til akustikken
Tendensen ses eksempelvis i renoveringen af Valby Hallen i København, som netop nu får forbedret akustikken. Ambitionen er, at hallen skal fungere som Københavns nye spillested for mellemstore koncerter, men det kræver, at lyden er i orden. Hallens vægge bliver derfor beklædt med vægabsorbenter fra Rockfon. Som eksperter på området, kan de godt nikke genkendende til, at rum i dag skal være langt mere multifunktionelle end førhen.
- Valby Hallen er jo et godt eksempel på, at kulturelle rum skal kunne flere ting. Udover at være idrætshal skal det også være koncertsted og kunne fungere til messer og firmaarrangementer. Men vi ser det også i nybyggeri, hvor der efterspørges akustiske løsninger, der passer til flere konkrete aktiviteter og spændende arkitektoniske udformninger, forklarer Oskar Meres, ingeniør og teknisk chef hos Rockfon, der producerer akustiske løsninger til både renoveringsprojekter og nybyggeri.
Plads til interessefællesskaber
Når idrætshaller skal fungere som spillested, og yogalokalerne også skal rumme sangundervisning og foredrag, hænger det ifølge Anna Hassel sammen med både praktiske omstændigheder og mere fokus på fællesskab, hvor det handler om at samles ved at dele. Derfor peger Anna Hassel også på et dynamisk foreningsliv som en del af årsagen til de multifunktionelle tendenser.
- Foreningsstrukturen i Danmark er stærk og god, men vi ved også, at foreninger er elastiske størrelser, der udvikler sig efter tidens tendenser. Så ud over, at der selvfølgelig er nogle driftsmæssige fordele ved at dele lokaler og indrette sig smart, så handler det også om at imødekomme den her fællesskabstanke, der vokser i samfundet.
Positiv udvikling i byggeriet
Sammen med behovet for optimering i kommunerne og et kulturområde, der ofte ligger tæt på sparekniven, giver det derfor god mening at tænke de kulturelle rum på en ny måde. Samtidig er det også en positiv udvikling i byggeriet, at der fokuseres meget mere på, hvordan vi opholder os i rummene, og hvad vi bruger dem til.
- Vi har længe haft fokus på, hvor vigtig akustikken er for den måde, vi bruger rummene på, så det er en meget positiv udvikling. Når brugen af rummene tænkes ind i projekterne fra start, får vi nogle mere skræddersyede løsninger som betyder, at rummene bliver mere behagelige at opholde sig i. Der er akustikken jo et vigtigt element for det samlede komfortniveau, hvad enten vi lytter til et foredrag, dyrker yoga eller spiller håndbold, lyder det afsluttende fra Rockfons Oskar Meres.